sobota 21. ledna 2017

Knihy od Ježíška

K loňskému Ježíšku jsem dostala několik skvostů, které jsem bohužel již přečetla. Některé knihy mají na mém blogu již svůj vlastní článek. Zbývají tedy tři, které shrnu do jednoho článku.

Pěšky mezi buddhisty a komunisty - Ladislav Zibura
Anotace: Nešikovný mladý muž ujde 1 500 km pěšky v Nepálu a v Číně. Dějí se mu hrozné věci, ale on se jim jen směje. Když mi byly tři, rozbil jsem si hlavu o bidet. Když mi bylo devět, rozbil jsem si hlavu o kolo, které jsem vedl do kopce. Myslím, že bych vůbec neměl cestovat, protože jsem hrozně nešikovnej. Ale stejně to dělám. Radši ale chodím pěšky, protože tak je to nejbezpečnější. Jednoduše vyrazím na cestu a čekám, co mě tam potká. Tentokrát jsem se vydal do Číny a Nepálu. V kraťasech ze supermarketu a brýlích z drogerie jsem prošel Himálaj i úplně neznámé vesnice v údolích řek. Mnohokrát jsem spal u úplně cizích lidí doma a poznával, jak se jim doopravdy žije a co jim přináší štěstí. Už na cestě jsem o nich začal psát tuto knihu. Času na psaní byl dostatek, protože ujít pěšky 1 500 kilometrů trvá docela dlouho. Jak si teď po sobě knihu čtu, myslím, že se mi povedlo vytvořit pěkné svědectví o jednoduchosti života a půvabu svobody. Jestli se chcete dozvědět něco o památkách a historii, radši si ji ale nekupujte. Kniha je jen o Číňanech, Nepálcích a jejich životě. A taky trochu o mně. Tomu se člověk nevyhne, když jde sám. 
Nakladatelství: BizBooks
Počet stran: 288
Rok vydání: 2016

''Vrátila jsem se z Nepálu a z Číny!'' Volala jsem nadšeně po dvou dnech, které jsem strávila s knihou od Zibury. Nejen nadšení, ale i radost ve mně zanechal princ Ládík a jeho další cestopis, dá-li se to nazvat cestopisem. Obávala jsem se, že to bude po Jeruzalémě trochu odvar, ale právě naopak. Viděla jsem majestátné hory, potkala jsem šťastné lidi, navštívila jsem chrámy i přeskakovala odpadky. U toho všeho jsem byla a nejen u toho.

Forma a styl psaní Zibury mi naprosto vyhovuje, proto se kniha četla velmi lehce. Ladislav Zibura je vtipný, zábavný, ale umí i skvěle popisovat okolní svět a pocity. Je to takový všeuměl, když se to tak vezme. Po přečtení se ve mně opět probudily touhy po poznávání jiných zemí (což u mě není zase takový problém probudit). A to je důkaz toho, že svou práci odvedl dobře.

✮✮✮✮✮


Slovník lásky - David Levithan
Anotace: Jak se vlastně dá mluvit o lásce, aniž by to znělo přihlouple nebo kýčovitě? Jak popsat něco, co s námi dennodenně mává, a nesklouznout k laciným klišé či cukrkandlovému patosu? Úspěšný americký autor David Levithan nabízí originální řešení: svůj román staví z komentovaných slovníkových hesel a postupně z nich rozvíjí příběh jednoho vztahu – od tápavých začátků přes období vrcholné zamilovanosti po nevyhnutelnou krizi a snahu o její zvládnutí. Výběrem jednotlivých hesel i svým elegantním a vtipným stylem přitom David Levithan vytváří půvabný a zvláštně podmanivý portrét typického milostného vztahu naší doby.

Krátké, stručné, minimalistické, dojemné. Bittersweet love story.
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 206
Rok vydání: 2013
Originál: The Lover's Dictionary, 2010

Jako při každé Levithanově knize, i při Slovníku lásky ve mně po dočtení zůstalo jakési prázdno. Ne zrovna příjemné, ale také ne kdovíjak děsivé. Prázdno, které nutí přemýšlet. Příběh je to jednoduchý. Vlastně klasický příběh začínajícího a zároveň končícího vztahu. Ovšem zde z pohledu muže a navíc ve velmi zvláštně uchopeném pohledu. 

Byl to prostě skvělý nápad napsat knihu pomocí slovníku. Něco nového a nutícího se zamyslet nad propojeností a posloupností příběhu. Ačkoli některé pasáže by se mohli vztahovat k počátku i ke konci. Dobrým nápadem bylo i zanechání slov v angličtině. Osvěta ve všech směrech.

✮✮✮✮✮


Milostné dopisy slavných mužů
Anotace: Milostné dopisy slavných mužů, díl první, je sbírka romantických milostných dopisů slavných osobností minulosti i současnosti. Když Carrie Bradshaw, hrdinka seriálu a filmu Sex ve městě, z této krásné sbírky předčítala Panu Božskému, miliony žen po celém světě začaly tuto knížku shánět. Nyní máte možnost i Vy přečíst si romantické milostné dopisy, které napsali slavní muži jako Ludwig van Beethoven, Napolean Bonaparte, Robert Browning, Lord Byron, Lord Randolph Churchill, Winston Churchill, Mark Twain, Oliver Cromwell, F. Scott Fitzgerald, Gustave Flaubert, Johann Wolfgang von Goethe, Victor Hugo, James Joyce, Franz Kafka, John Keats, Jack London, Wolfgang Amadeus Mozart, Theodore Roosevelt, Jr., George Bernard Shaw, Lev Nikolajevič Tolstoj, Vincent Van Gogh, Voltaire a další.
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 248
Rok vydání: 2016
Originál: Love Letters of Great Men, 2008

Budeme jako Carrie a pan Božský, pomyslela jsem si, když jsem vzala do ruky Milostné dopisy a začala je předčítat svému panu Božskému (měla bych upozornit, že vlastně pan Božský ze Sexu ve městě je podle mě pěkný zmetek a Carrie je ve vztahu k němu úplně blbá). Přečetla jsem prvních pár dopisů a můj pan Božský usnul. Druhý den jsem se ke knize vrátila. Zase usnul. Třetí den... Jsem u toho chtěla usnout já. Nakonec jsem tu knihu přečetla jedním zátahem, abych to měla za sebou. Evidentně jsem se spletla při výběru. Nemám prostě cit pro milostné dopisy, které navíc byly psány před stovkami let. Ano, je to romantické, jak si na dálku vyznávají lásku. Nám stačí poslat zprávu a za vteřinu si ji na opačném konci světa objekt naší lásky může přečíst. Oni museli věnovat svým dopisům čas, papír, inkoust a hodně ze svého nitra. Ale upřímně přečetla jsem dopis a ani jsem nevnímala, co v něm je a nerozuměla jsem mu. Respektive rozuměla, ale... No... Prostě na tohle asi nejsem.

Druhá část knihy obsahuje milostné básně. Propojení oněch milostných slov z předchozí části knihy a veršů, které mi obvykle nejdou moc přes nos, mě překvapivě bavilo více. Vím, že jsem barbar, protože mnoho básnických děl jsem ani nedočetla. Pokud se báseň nerýmuje, není to báseň. Ale básně, které byly vybrané pro tuto knihu, byly pro mě dobře stravitelné.

Vytkla bych grafickou úpravu. Rámeček kolem textu neumožňoval, aby se leckterý dopis či báseň vešli na jednu stranu. Vznikl z toho takový paskvil. Viz foto, které by mělo potvrdit má slova.

✮✮✮✰✰


3 komentáře:

  1. Ziburu teď poslouchám jako audio knížku a je moc fajn. Hned mám chuť vzít batoh a někam jet...... aspoň na hřiště s caparty :D Ale jako audio má jednu nevýhodu (teda krom toho, že nevidíte fotky) - z hlasu Ladislava Zibury vážně nejsem nějak nadšená :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ziburu teď poslouchám jako audio knížku a je moc fajn. Hned mám chuť vzít batoh a někam jet...... aspoň na hřiště s caparty :D Ale jako audio má jednu nevýhodu (teda krom toho, že nevidíte fotky) - z hlasu Ladislava Zibury vážně nejsem nějak nadšená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tedy, že by tě Ládíkův hlas nezaujal? Vždyť je takový všestranný :D Viděla jsem jen jeho přednášku, tak nevím, jak zní audio kniha. Nicméně měla jsem stejné pocity - chtěla jsem vyletět z hnízda s batohem po vlastní ose... Ale no... Víš jak... My městské pipiny :D

      Vymazat